Ευαίσθητη ψυχή... Ευαίσθητο δέρμα!

Τα τελευταία χρόνια ζούμε τη μία κρίση μετά την άλλη. Πρώτα, η οικονομική κρίση που οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Ακολούθησε η υγειονομική κρίση, που όλος ο πλανήτης περιόρισε τη ζωή και τη δραστηριότητά του στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την COVID-19. Παράλληλα με όλα αυτά, υπήρχε και υπάρχει συνεχής ροή προσφύγων και ανθρώπων κατατρεγμένων, στους οποίους προστέθηκαν τελευταία και τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία! Τόσος πολύς πόνος, τόσος φόβος εξαπλώνονται ολόγυρά μας!

Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, που μάλλον αυτή τη φορά πρέπει να την αφιερώσουμε σε όλες τις γυναίκες και κορίτσια που ζουν τη φρίκη του πολέμου και της κακοποίησης, οποιασδήποτε μορφής, θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που κάνω κάθε φορά που βλέπω έναν ασθενή τον ταλαιπωρεί το ευαίσθητο δέρμα του.

Ως δερματολόγος και ομοιοπαθητικός, εμβαθύνω στην πραγματική αιτία των συμπτωμάτων και τις συνέπειες του ακραίου άγχους στο δέρμα των ασθενών μου. Λένε τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και των συναισθημάτων. Αλλά και το δέρμα ξέρει να εκφράζει με το δικό του τρόπο, τον πόνο της ψυχής των ανθρώπων.

Το εσωτερικό τραύμα εξωτερικεύεται με την επιδείνωση προϋπάρχοντων προβλημάτων ή την εκδήλωση νέων παθήσεων. Συχνά, οι ασθενείς εμφανίζουν κνησμό και στην προσπάθεια να ανακουφιστούν γδέρνουν κυριολεκτικά το δέρμα τους, σαν να προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το βάρος που κουβαλάνε. Επίσης, παρουσιάζουν δέρμα ξηρό, αφυδατωμένο, δυσανεκτικό, που υπεραντιδρά σε ό,τι το ακουμπήσει. Ισως, με αυτόν τον τρόπο να προσπαθούν να οριοθετήσουν το τι ανέχονται και τι όχι και να απομακρύνουν τον κίνδυνο. Όταν η ψυχή πονά, το δέρμα χάνει τη λάμψη του, γίνεται θαμπό, γερνάει πρόωρα και είναι ευάλωτο στις επιδράσεις του περιβάλλοντος.

Σε όλους μας αξίζει να απολαμβάνουμε τη ζωή μας υγιείς, με αρμονία ψυχής και σώματος.

To στιγμιότυπο είναι από την συμμετοχή της Αναστασίας Παπακωνσταντίνου στη δωρεάν εξέταση γυναικών, ωφελουμένων, των Γιατρών του Κόσμου στο πολυϊατρείο της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της Bioderma για την Ημέρα της Γυναίκας.

 

Αναστασία Παπακωνσταντίνου
Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος & Ομοιοπαθητικός