Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του! Επιστρέψαμε ανανεωμένοι και με γεμάτες τις μπαταρίες, έτοιμοι για νέες προκλήσεις! Μαζί όμως με τις εικόνες και τις εμπειρίες, επιστρέψαμε και με τις καφέ κηλίδες μας πιο έντονες από ποτέ! Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να αποκαταστήσουμε τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος και να του ξαναδώσουμε λάμψη!

          Πως όμως προκαλούνται οι επίμονες καφε-γκρι κηλίδες; Το μέλασμα, όπως είναι και η επιστημονική ονομασία των δυσχρωμιών, προκαλείται όταν υπάρχουν συνθήκες που προκαλούν την υπερπαραγωγή της μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα. Τέτοιες είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τα solarium, παθήσεις του θυρεοειδούς, η εγκυμοσύνη, η χρήση κάποιων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα ρετινοειδή, κάποια αντιβιοτικά και κάποια αντιυπερτασικά. Το stress, επίσης, έχει αναφερθεί να πυροδοτεί το μέλασμα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα.

Υπάρχει λύση;
          Παρόλο, που πολλές φορές το έντονο χρώμα μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι επίμονο και η αντιμετώπιση του απαιτεί συνήθως το συνδυασμό της αντηλιακής προστασίας, της χρήσης λευκαντικών κρεμών και της εφαρμογής θεραπειών στο ιατρείο. Τις περισσότερες φορές προτείνουμε και τη λήψη αντιοξειδωτικών από το στόμα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

1. Αντηλιακή προστασία. Η χρήση ενός αξιόπιστου αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) 50 είναι απαραίτητη ακόμη και το χειμώνα και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

2. Λευκαντικές κρέμες και οροί. Περιέχουν συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, το κοζικό οξύ, η αρμπουτίνη, η βιταμινη C, η νιασιναμίδη κα. Για πιο δύσκολες καταστάσεις χρησιμοποιείται κρέμα με τρανεξαμικό οξύ ή ακόμη και με υδροκινόνη.

3. Θεραπείες στο ιατρείο. Στο ιατρείο γίνεται η αξιολόγηση του βάθους του μελάσματος και γίνεται επιλογή θεραπειών, όπως εξειδικευμένα peeling και μεσοθεραπείες, laser CO 2 για πιο επιφανειακές βλάβες, φωτοθεραπεία κλπ.

4. Συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά. Στην ολιστική προσέγγιση κάθε προβλήματος είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων που μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν έτσι την ομοιόσταση των κυττάρων. Ευτυχώς, όλο και περισσότερο αποδεικνύεται η αξία τους τόσο με έρευνα και μελέτες, όσο και από τις μαρτυρίες των ατόμων που τα χρησιμοποιούν.

Το GLISODIN SKIN BRIGHTENING αποτελεί ένα τέτοιο βοήθημα στην αντιμετώπιση του μελάσματος, των κηλίδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Αποτελεί μια εξαιρετικά ενισχυμένη φόρμουλα που περιέχει το ένζυμο SOD (Υπεροξείδιο της δισμουτάσης) και είναι το πιο ισχυρό ενζυμικό αντιοξειδωτικό των μιτοχονδρίων μας. Επιπλέον, είναι ενισχυμένο με βιταμίνη C, λυκοπένιο, εσπεριδίνη, συνένζυμο Q10, βιταμίνη D, βιταμίνη E, σελήνιο και GLA.

Θα ξαναβγεί;

         Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε στα δερματολογικά ιατρεία. Η υποτροπή είναι ένα συχνό φαινόμενο και για αυτό απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και φροντίδα.

          Με προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, τις διάφορες θεραπείες και τη χρήση αντιοξειδωτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου, παρατηρούμε τη μείωση της έκτασης και της συχνότητας των υποτροπών.

 

 

Αναστασία Παπακωνσταντίνου
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος & Ομοιοπαθητικός