Κλινική Δερματολογία
Ακμή
Η ακμή είναι μια πάθηση που απασχολεί κυρίως τους εφήβους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς. Εμφανίζεται στο επίπεδο του σμηγματογόνου αδένα και συνοδεύεται από ποικιλία βλαβών που μπορεί να δημιουργήσουν σημάδια και ουλές. Παρόλο που δεν είναι απειλητική κατάσταση, επηρεάζει πάρα πολύ την εξωτερική εμφάνιση και επομένως την ψυχολογία του ασθενούς. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι ορμόνες, η κληρονομικότητα, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων κλπ. Η βαρύτητά της κυμαίνεται από λίγους φαγέσωρες και μπορεί να φτάνει στη δημιουργία κυστών.
Ροδόχρους Ακμή
Η ροδόχρους ακμή μοιάζει με την ακμή με τη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν φαγέσωρες. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 30. Συνοδεύεται από ερύθημα (κοκκίνισμα) του προσώπου. κυρίως μετά από έκθεση στον ήλιο και σε οποιαδήποτε θερμή πηγή (πχ τζάκι), μετά από κατανάλωση αλκοόλ και καυτερών φαγητών. Χρακτηρίζεται, επίσης, από τηλαγγειεκτασίες (ευρυαγγείες)
Έκζεμα | Ατοπική Δερματίτιδα
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομάδα καταστάσεων που οφείλονται σε φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς (αλλεργικούς, ερεθιστικούς) και ενδογενείς παράγοντες. Εμφανίζεται κυρίως με ερυθρότητα και κνησμό. Η ατοπική δερματίτιδα μια μορφή εκζέματος που μπορεί να συνυπάρχει με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την παιδική ηλικία, χωρίς να αποκλείεται η μετέπειτα εμφάνισή της.
Παθήσεις νυχιών
Πολλοί παράγοντες, όπως τραυματισμοί, μυκητιάσεις , βακτηριακές λοιμώξεις, υπωνύχιοι όγκοι, δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, γυροειδής αλωπεκία, ομαλός λειχήνας) προκαλούν αλλοιώσεις των ονύχων που απαιτούν αντιμετώπιση και παρακολούθηση από δερματολόγο.
Τριχόπτωση | Αλωπεκία
Η τριχόπτωση αποτελεί ένα φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται η σταδιακή ή απότομη πτώση των μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής. Ανάλογα με το βαθμό και την έκτασή της μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία. Παρατηρούνται διάφοροι τύποι τριχόπτωσης/αλωπεκίας, ανάλογα με την έκτασή της (εντοπισμένη ή διάχυτη), τη συνοδό ουλοποίηση του υποκείμενου συνδετικού ιστού, τη φάση εξέλιξης της τρίχας που αποπίπτει (αναγενής ή τελογενής). Εχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στην σταδιακή απώλεια τριχών (γενετικοί, ορμονικοί, υποκείμενη παθολογία, έντονο stess, διατροφικές ελλείψεις κλπ). Η πιο γνωστή μορφή αλωπεκίας είναι η ανδρογεννητική αλωπεκία, που απασχολεί ένα μεγάλο τμήμα του αντρικού, κυρίως, πληθυσμού. Για τη σωστή αντιμετώπιση της, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση από το δερματολόγο.
Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από λευκωπό λέπι. Στις ήπιες μορφές οι βλάβες εντοπίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα. Υπάρχει γενετική προδιάθεση, κυρίως όταν εμφανίζεται πριν την ηλικία των σαράντα . Επιπλέον, είναι ισχυρή η επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων (λοιμώξεις, φάρμακα, stress) στην έναρξη της νόσου. Σε πολλούς ασθενείς συνυπάρχει με αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα).